Folkebibliotekerne.

Bygningerne og de kunstneriske udsmykninger.
 


Af Lone Lambert Jensen og Thomas LaulundStart side
Up
Allerød Bibliotek
Ballerup bibliotek
Birkerød Bibliotek
Christianshavns bibliotek
Dragør bibliotek
Espergærde bibliotek
Farum bibliotek
Frederiksberg bibliotek
Frederikssund bibliotek
Frederiksværk bibliotek
Gentofte Hovedbibliotek
Gladsaxe Hovedbibliotek
Greve bibliotek
Helsinge bibliotek
Helsingør bibliotek
Herlev bibliotek
Hillerød bibliotek
Hjortespring bibliotek
Hørsholm bibliotek
Hvidovre bibliotek
Kastrupgaard bibliotek
KKB, Hovedbiblioteket
Lyngby, Stadsbiblioteket
Næstved bibliotek
Nørre Alslev bibliotek
Præstø bibliotek
Roskilde bibliotek
Rødovre Kommunebibliotek
Skibby bibliotek
Slangerup bibliotek
Tårnby bibliotek
Valby bibliotek
Vallø bibliotek
Vanløse bibliotek
Værløse bibliotek
Ølstykke bibliotek 

 

Tårnby Bibliotek.

 

  

Som nabo til politistationen i Tårnby ligger hovedbiblioteket. En enkel markant bygning i to etager opført i en betonkonstruktion. Materialet er tydeligt markeret ved den lodrette opdeling af facaden. De røde mursten er kun en skal. Bygningen fra 1983 er kvadratisk i grundplanen. En glasgang forbinder denne med en ældre ét plans bygning, der samtidig indrettedes til mødelokaler, magasin og kantine.

Den øverste etage løber som en bred svalegang rundt om det centrale rum. Det er som et indskudt dæk båret af søjler. Ind mod midten af bygningen er første salen afskærmet af en glasvæg, der uden tvivl virker dæmpende på de mange lyde, der ellers kunne blive kastet rundt i sådan et stort hus. Personalet er glade for de store sammenhængende arealer. De gør biblioteket fleksibelt, og det har været nemt at lave nye opstillinger tilpasset udviklingen i de forløbne 13 år. 

Centrum i bygningen er et torve lignende rum med en otte-sidet glaspyramide som tag. Dette giver et flot ovenlys, der reflekteres i det helt lyse stengulv.

 

 

Torvet er ottekantet og anvendes som avislæsesal. Overalt er vægge og lofter hvide; nok for at udnytte det kraftige lys indfald. Udenfor torvet er gulvet belagt med en lys blå linoleum. Vel skal pladsen udnyttes, men hvor er det synd for dette smukke centrale lysrum, at det er fyldt så godt op. Det ville hjælpe meget, at vælge reoler der er én hylde (30 cm) lavere og uden top.

Nedenfor et glimt ind i ungdomsafdelingen. Igen megen lys og luft.

 

 

Kunsten i biblioteket.

Skulpturen nedenfor er af Henrik Voldmester. Den er af granit og står på en træsøjle. Det er lidt svært at se, men den stikker hovedet frem. Ansigtet er helt fint og glat, mens resten af skulpturen er rå og ubehandlet.

 

 

Tårnby Kommune har indkøbt og opstillet flere af Henrik Voldmesters skulpturer. Ansigtet har kulturudvalgsformanden udvalgt ved et besøg i kunstnerens værksted i Thy i  Nord-vest Jylland. En anden af Henrik Voldmesters meget fine granitskulpturer står på Værløse Bibliotek; elefantungen. 

I forbindelse med garderobe og mødelokaler står denne stentøjsskulptur (nedenfor) af Kirsten Ernst fra 1986. Den hedder "Rabarberfrø" og er en nøjagtig forstørrelse af et rabarberfrø. Kunstneren studerede et sådant frø under mikroskop før og imens hun lavede skulpturen.

 

 

 

 

 

 

Tårnby Bibliotek 
Kamillevej 10, 
2770 Kastrup 

  • Byggeår: 1983
  • Arkitekt:Gerd Bornebusch
  • Opført til biblioteksformål.
  • Permanent opstillet kunst

 Klik på  logoet for at komme hen til Tårnby Biblioteks webside
.