Folkebibliotekerne.

Bygningerne og de kunstneriske udsmykninger.
 


Af Lone Lambert Jensen og Thomas LaulundStart side
Up
Allerød Bibliotek
Ballerup bibliotek
Birkerød Bibliotek
Christianshavns bibliotek
Dragør bibliotek
Espergærde bibliotek
Farum bibliotek
Frederiksberg bibliotek
Frederikssund bibliotek
Frederiksværk bibliotek
Gentofte Hovedbibliotek
Gladsaxe Hovedbibliotek
Greve bibliotek
Helsinge bibliotek
Helsingør bibliotek
Herlev bibliotek
Hillerød bibliotek
Hjortespring bibliotek
Hørsholm bibliotek
Hvidovre bibliotek
Kastrupgaard bibliotek
KKB, Hovedbiblioteket
Lyngby, Stadsbiblioteket
Næstved bibliotek
Nørre Alslev bibliotek
Præstø bibliotek
Roskilde bibliotek
Rødovre Kommunebibliotek
Skibby bibliotek
Slangerup bibliotek
Tårnby bibliotek
Valby bibliotek
Vallø bibliotek
Vanløse bibliotek
Værløse bibliotek
Ølstykke bibliotek 

 

Skibby Bibliotek.

Frederikssund Bibliotekerne

 


Tilbagetrukket fra hovedgaden, stille men centralt ligger Skibby Bibliotek
. Huset er en forhenværende skole oprindeligt opført i 1923. I umiddelbar nærhed ligger dagplejen, ældrecenter, ungdomsskolen, daghøjskolen, aftenskoleundervisning og 2 børnehaver. Nogle af disse institutioner er indrettet i andre af skolens bygninger. Biblioteket har udlånslokaler i hele stueetagen af den viste bygning. På første salen har de kontorer, magasin og køkken. Vinkelret bag på bygningen ligger en fløj med en gammel gymnastiksal. En rigtig gymnastiksal med ribber, højt placerede vinduer, trægulv mørknet af tid og et tykt lag fernis og en scene. Salen bruges flittigt af biblioteket og de andre institutioner til teater- og musikarrangementer, samt Mini-bio for de 3-6 årige.

Fra efteråret 1995 har biblioteket tilbudt "Åben Datastue." Et lokale indrettet med edb-maskiner til fri afbenyttelse. Som flere andre mindre biblioteker med begrænsede arkitektoniske virkemidler, har Skibby bibliotek været meget kreative hvad indretning angår.  

 

 

Temaudsmykninger  var der nogle stykker af. Én hedder "Breve til mine kære" og fremviser samlede breve og dagbøger. En anden hedder "Historiske romaner" og er bygget op med gobeliner, indirekte belysning og et forgyldt mumiehoved som en hule i en reol.

 

 

I børnebiblioteket hænger et fiskenet som et forsænket loft. Deri ligger en l-a-n-g strikket slange og ! slanger sig. Ned fra loftet hænger desuden en globus, kulørte badedyr og en kinesisk paraply. Fortrinsvis blå og hvide farver. Festligt og farverigt uden at det ser rodet ud.

 

Kunsten i biblioteket.

På positivlisten over indretningen står også bibliotekets brug af danske møbelklassikere, bl.a. Hans J. Wegners gyngestol tegnet for FDB i 1944. Biblioteket er flot udsmykket med vægmalerier i glade, kraftige farver. De gode vægmalerier er malet af Peder Skytte Jensen.  Væggene i gymnastiksalen er malet i en varm ferskenfarve; på én af de vægge gøres opmærksom på, at det ikke er tilladt at ryge.

 

 

I stedet for et skilt, er der malet et billede af et barn og en voksen, hvor den voksne skyndsomt gemmer cigaren på ryggen Manden nedenfor har vist ikke noget budskab, men flot er han. Han er malet på væggen ved indgangen til gymnastiksalen, og han har da også en bold i hånden.

 

 

En tidligere kontoransat på biblioteket Tine Wiborg, har udsmykket trapperummet mellem stuen og første sal. Abstrakt og holdt i pastelfarver. Også en gavl umiddelbart udenfor børnebibliotekets vinduer, har hun udsmykket. 

Bygningerne ligger lidt tæt, og med gavlmaleriet slipper både ansatte og lånere for at kigge ud på en kedelig gavl. Billedet nedenfor forestiller en frise malet over den ene ende af et gangareal.

 

 

 

 

 

 

 

Skibby Bibliotek
Nyvej 7C
4050 Skibby

  • Ombygget år: 1985
  • Arkitekt: Ukendt
  • Indrettet i eksisterende lokaler. Tidligere skole.
  • Kunstnerisk udsmykket.    Klik på logo for at besøge bibliotekets hjemmeside