Folkebibliotekerne.

Bygningerne og de kunstneriske udsmykninger.
 


Af Lone Lambert Jensen og Thomas LaulundStart side
Up
Allerød Bibliotek
Ballerup bibliotek
Birkerød Bibliotek
Christianshavns bibliotek
Dragør bibliotek
Espergærde bibliotek
Farum bibliotek
Frederiksberg bibliotek
Frederikssund bibliotek
Frederiksværk bibliotek
Gentofte Hovedbibliotek
Gladsaxe Hovedbibliotek
Greve bibliotek
Helsinge bibliotek
Helsingør bibliotek
Herlev bibliotek
Hillerød bibliotek
Hjortespring bibliotek
Hørsholm bibliotek
Hvidovre bibliotek
Kastrupgaard bibliotek
KKB, Hovedbiblioteket
Lyngby, Stadsbiblioteket
Næstved bibliotek
Nørre Alslev bibliotek
Præstø bibliotek
Roskilde bibliotek
Rødovre Kommunebibliotek
Skibby bibliotek
Slangerup bibliotek
Tårnby bibliotek
Valby bibliotek
Vallø bibliotek
Vanløse bibliotek
Værløse bibliotek
Ølstykke bibliotek

 

 

  

 

Roskilde Bibliotek.

 

  

Roskilde Centralbiblioteks nye bygning opførtes i 1960-61 på en centralt beliggende grund parallel med byens hovedstrøg. Grunden opstod, da kommunen købte en del af Roskilde Adelige Jomfruklosters have. Det store areal, godt 5000 kvm, gav mulighed for at bygge i bredden frem for i højden. Der opførtes en ét plans bygning med et bebygget areal på 1900 kvm. Alle publikumsfunktionerne var fordelt i stueetagen, mens magasiner, fyrrum, kontorer o.l. placeredes i en udgravet kælderetage. Der er således fuld kælder. Bygningen er opført i røde mursten med en grundplan der viser en firlænget gård.

I april 1978 i gangsattes en om- og tilbygning v/ Arkitekt Preben Nauman. Projektet omfattede 2600 etagekvm tilbygning i under- og overetage. Arbejdet afsluttedes sommeren 1980. Nybyggeriet harmonerer fint med det oprindelige. Der opstod yderligere to gårdrum; de nybyggede arealer er også længe-agtige. Der er groft sagt opstået tre "gårde" i stedet for én.

 

 

Seneste gennemgribende forandring er fra årsskiftet 1995-96. Biblioteket er nyindrettet og har fået nye farver og inventar. Farverne, som befinder sig i skalaen turkis, grøn, blå og lilla, optræder på reoler, borde skrankeforsider og møbelstoffer. Et lille eksempel er gengivet herover. Den nye bølge var i 1996 dog ikke nået  til kælderen, hvor bl.a. skønlitteraturen er placeret. Her var gule og brune reoler og hessian-tapet stadig dominerende. I kælderen er også musikbiblioteket placeret. Med den nye indretning fremtræder biblioteket dejlig friskt og luftigt. De har, som stadig flere, revet deres gamle tæpper af og erstattet med linoleum; og er glade for det.

En sidste indretningsbemærkning er om belysning. Roskilde Bibliotek har valgt et meget elegant design i lysarmatur og de ser ud til at give et tilfredsstillende lys. Det er altså ikke nødvendigt med de store, klodsede kasser med lysstofrør og plasticgitter for at få et ordentligt lys i udlånslokalerne.

 

Kunsten i biblioteket.

Roskilde Bibliotek har en del betydelig kunst opstillet. Ved hovedindgangen står en granitskulptur af Ole Find (1936-84). Det næste man får øje på er en vægskulptur af Svend Wiig Hansen ophængt i forhallen over en nedgang til garderobe og toiletter. Den er i hvid og sort glaseret keramik. Det kan godt forestille nogen der spiller Amerikansk Football; det er ihvertfald store stærke mænd, der tumler rundt.

 

 

I rosenhaven står en skulptur af Sonja Ferlov Mancoba: "Effort commun", skænket af Ny Carlsberg Fondet. I 1996 er en skulptur af Henrik Voldmester opstillet i haven. Børnebiblioteket har en frise af Lone Frydendal Andersen. 

Som punktum for udvidelsen af biblioteket i 1981 opstilledes skulpturbyen "Utopia" af Lene Regius, .. Ideen med Utopia-byen er at " ... den ligesom et bibliotek på forskellige niveauer og hylder giver udsigt til andre områder og lader os lære andre folk at kende på samme måde, som når man færdes i de små byer." forklarer Lene Regius. Hun har også lagt vægt på at skulpturen ikke skulle være alt for højtidelig, så man bare går forbi den, men en oplevelse, man stopper op ved og kan drømme sig ind i. Keramikbyen er lavet til den placering den har; på toppen af skakten til en vareelevator.

 

  

 

 

 

 

ROSKILDE BIBLIOTEK

Dronning Margrethes Vej 14, Postboks 229
4000 Roskilde

  • Byggeår: 1960-61

  • Arkitekt: O. Gunlach-Pedersen, Ebbe Andreasen og Michael Lerche

  • Opført til biblioteksformål.

  • Permanent ophængt kunst  • Klik på logo for at besøge bibliotekets hjemmeside