Folkebibliotekerne.

Bygningerne og de kunstneriske udsmykninger.
 


Af Lone Lambert Jensen og Thomas LaulundStart side
Up
Allerød Bibliotek
Ballerup bibliotek
Birkerød Bibliotek
Christianshavns bibliotek
Dragør bibliotek
Espergærde bibliotek
Farum bibliotek
Frederiksberg bibliotek
Frederikssund bibliotek
Frederiksværk bibliotek
Gentofte Hovedbibliotek
Gladsaxe Hovedbibliotek
Greve bibliotek
Helsinge bibliotek
Helsingør bibliotek
Herlev bibliotek
Hillerød bibliotek
Hjortespring bibliotek
Hørsholm bibliotek
Hvidovre bibliotek
Kastrupgaard bibliotek
KKB, Hovedbiblioteket
Lyngby, Stadsbiblioteket
Næstved bibliotek
Nørre Alslev bibliotek
Præstø bibliotek
Roskilde bibliotek
Rødovre Kommunebibliotek
Skibby bibliotek
Slangerup bibliotek
Tårnby bibliotek
Valby bibliotek
Vallø bibliotek
Vanløse bibliotek
Værløse bibliotek
Ølstykke bibliotek 

 

Rødovre Kommunebibliotek.

 

  

Rødovre Kommunebibliotek er placeret centralt i kommunen. Naboen er rådhuset, der ligesom biblioteket selv er tegnet af Professor, arkitekt Arne Jacobsen. Biblioteket er et af hans sidste værker. Arne Jacobsen døde i 1971. I kontrast til det omliggende byggeri, der er karakteristisk ved store glasfacader, ligger biblioteket som en lav sort blok uden vinduer, lukket mod omverdenen.

Facaden er beklædt med norsk natursten - sort Solvåg - svarende til rådhusets gavle. Et par meter over den sorte bygningskrop hænger udstillingssalens tag, en hvid let hvælvet flade, båret af fire søjler. Indgangen og bibliotekets gulv er i plan med den foran liggende plads, hvilket letter adgangen for handikappede. Der er en klar opdeling af udlånslokaler for voksne og børn. Fra forhallen hvor udlån og aflevering foregår, går man til venstre ind i børneområdet og til højre til voksenområdet. Bag skrankeområdet er udstillingssalen placeret. Den bruges til meget andet end udstillinger; f.eks. foredrag, debatter og teater. Salen er speciel på den måde at alle tekniske installationer, el, varme og andre rør, er skjult i en forhøjning af gulvet der løber hele vejen rundt langs væggen. 

 

læderloft.jpg (22728 bytes)

 

Belysningen er i høj grad en del af arkitekturen. Alle større lokaler får lys fra glasvægge mod gårdhaver. Enkelte steder er der anvendt ovenlys, som kommer ned gennem store rør. (Bagerst i billedet til højre). Metallofterne med den indfældede belysning er malet lyse, læderbrune. Biblioteket er renoveret i 1993 og fik ved den lejlighed flyttet nogle vægge. Skranker og reoler blev udskiftet og en del møbler fornyet.

 

Kunsten i biblioteket.

Bevaret blev de mange møbler tegnet af Arne Jacobsen. Biblioteket har et stort antal stole af arkitekten. I børnebiblioteket findes nogle i børnestørrelse i en frisk, lys turkis.

 

 

En anden Jacobsen klassiker er "Svanen". Stolen blev oprindeligt tegnet til SAS Royal Hotel i 1959. Også den ejer Rødovre Bibliotek et stort antal af. Stolene blev i forbindelse med renoveringen i 1993 ombetrukket i gyldenbrun læder. (Billedet nedenfor). Læg mærke til at stolene matcher loftet.

 

 

Rødovre Kommune har en stor kunstsamling, hvorfra biblioteket hyppigt låner værker til ophængning. Blandt de permanente værker er skulpturer af Henry Heerup i en atriumgård, to mindre bronzeskulpturer af Per Ulrich og en skulptur af jernbanesveller, Erik Bøttzauws "Dialog" fra 1973. I foyeren hænger to stoftryktæpper af den zimbabwianske kunstner Mai Chirubwe, "Once upon a time" og  "Drinking beer".

 
 

 

 

 

Rødovre Bibliotek
Rødovre Parkvej 140
2610 Rødovre
Tlf. 36 70 20 00
Fax 36 70 03 22
 

  • Byggeår: 1969
  • Arkitekt:Arne Jacobsen
  • Opført til biblioteksformål.
  • Permanent ophængt kunst    Klik på logo for at besøge bibliotekets hjemmeside.