Folkebibliotekerne.

Bygningerne og de kunstneriske udsmykninger.
 


Af Lone Lambert Jensen og Thomas Laulund
 Start side
Up
Allerød Bibliotek
Ballerup bibliotek
Birkerød Bibliotek
Christianshavns bibliotek
Dragør bibliotek
Espergærde bibliotek
Farum bibliotek
Frederiksberg bibliotek
Frederikssund bibliotek
Frederiksværk bibliotek
Gentofte Hovedbibliotek
Gladsaxe Hovedbibliotek
Greve bibliotek
Helsinge bibliotek
Helsingør bibliotek
Herlev bibliotek
Hillerød bibliotek
Hjortespring bibliotek
Hørsholm bibliotek
Hvidovre bibliotek
Kastrupgaard bibliotek
KKB, Hovedbiblioteket
Lyngby, Stadsbiblioteket
Næstved bibliotek
Nørre Alslev bibliotek
Præstø bibliotek
Roskilde bibliotek
Rødovre Kommunebibliotek
Skibby bibliotek
Slangerup bibliotek
Tårnby bibliotek
Valby bibliotek
Vallø bibliotek
Vanløse bibliotek
Værløse bibliotek
Ølstykke bibliotek

 

 

  

 

Ølstykke Bibliotek.

Egedal Biblioteker

  

Ølstykke bibliotek ligger placeret på en stor hjørne grund ud til to større gennemfartsveje, og kan i den forstand godt virke lidt afsondret, godt hjulpet på vej af både beplantningen omkring, men også selve arkitekturen.

Bygningen er en lav og lidet iøjnefaldende bygning, opført af betonelementer og beklædt på de rene vægflader med knust granit. På trods af sit beskedne udseende, eller netop derfor, falder det stadig smukt ind i omgivelserne. Hovedindgangen er placeret midt i bygningen og skaber herved en fin symmetri.

Biblioteket er bygget ind i en skrænt og er inddelt i en stueetage, som er det egentlige bibliotek og så en under etage, der rummer en mødesal på 320 kvm foruden et magasin og forskellige depotrum. Biblioteket blev opført af Clemmensen og Nielsen, Nykøbing F. i 1971 og arkitekten var B. Manqvard. Det 1000 kvm store bibliotek - her iberegnet lokalhistorisk arkiv, studiekredslokaler, kontorer samt en forhal - blev bygget med udvidelses muligheder for øje.

Planerne var udbygning i to tempi, i takt med den forventede stigning i tilflyttere til kommunen, som netop var grundlaget for, at det nuværende bibliotek blev bygget. Denne stigning er dog ikke fortsat lige så voldsomt som i slutningen af tresserne. Til gengæld er bogbestanden vokset fra lidt over 14.000 i 1971 til i dag 100.000, altså en 7 dobling. Der er dog også planer om udvidelser i flere tempi inden for de kommende år.

Det første man kommer ind i, er en forhal der også bruges som udstillingslokale. Herefter træder man ind i det egentlige bibliotekslokale, som er udformet som et ét rums bibliotek.

Udlånsskranken er placeret i midten og adskiller herved børnebiblioteket placeret til venstre når man kommer ind og voksen placeret til højre.

 

 

Biblioteket virker ret smalt og er karakteriseret af to rækker meget i øjenfaldende søjler, der for nylig har fået en rigtig gang regnbuefarver. 

Det giver lidt spil i det nyligt hvid malede rum og dækker den kedelige grå beton, der alt for mange steder fra den tid har fået lov til bare at stå. Farverne står også godt til de hummerrøde reoler. Disse sammen med orange lamper og grønne glasfiber stole, er de sidste levn fra den typiske 70´er stil.

 

 

"Starwars" graffitien er lokale unge der har stået for den og én på modsatte væg i børnebiblioteket.

Kunsten i Biblioteket

Godt gemt står og hænger en del mindre stykker kunst indkøbt fra kunstudstillinger på rådhuset gennem tiden. Kunst af varierende kvalitet, og mere eller mindre spændende. Kun synd at de ikke er trukket mere frem eller placeret bedre. Keramikskål (billede): Hanne Maibom Nepper-Christensen, 1972.

 

 
 

 

 

 

 

Egedal Bibliotekerne
Ølstykke Bibliotek
Østervej 1 A
3650 Ølstykke
tlf.72 59 77 50 

  • Byggeår: 1970-71
  • Arkitekt: B. Manqvard
  • Opført til biblioteksformål.    Klik på logo for at besøge bibliotekets hjemmeside