Folkebibliotekerne.

Bygningerne og de kunstneriske udsmykninger.
 


Af Lone Lambert Jensen og Thomas LaulundStart side
Up
Allerød Bibliotek
Ballerup bibliotek
Birkerød Bibliotek
Christianshavns bibliotek
Dragør bibliotek
Espergærde bibliotek
Farum bibliotek
Frederiksberg bibliotek
Frederikssund bibliotek
Frederiksværk bibliotek
Gentofte Hovedbibliotek
Gladsaxe Hovedbibliotek
Greve bibliotek
Helsinge bibliotek
Helsingør bibliotek
Herlev bibliotek
Hillerød bibliotek
Hjortespring bibliotek
Hørsholm bibliotek
Hvidovre bibliotek
Kastrupgaard bibliotek
KKB, Hovedbiblioteket
Lyngby, Stadsbiblioteket
Næstved bibliotek
Nørre Alslev bibliotek
Præstø bibliotek
Roskilde bibliotek
Rødovre Kommunebibliotek
Skibby bibliotek
Slangerup bibliotek
Tårnby bibliotek
Valby bibliotek
Vallø bibliotek
Vanløse bibliotek
Værløse bibliotek
Ølstykke bibliotek 

 

Nørre Alslev bibliotek.

Guldborgsund Bibliotekerne


 

 


 

Solen var faktisk gået ned, da jeg kom til Nr. Alslev en torsdag i februar måned, hvilket resulterede i ovenstående meget mørke billede. Det er bedre end ingenting og får lov at blive til et bedre fremskaffes.

Biblioteket, som fysisk er siamesisk tvilling med kulturhuset, har i dag til huse delvis i en forhenværende tekstil fabrik og delvis i en forhenværende skolebygning. Starten på biblioteksvirksomheden i kommunen var en lokal bogsamling som blev oprettet midt i 1800-tallet og som formodes at have haft til huse i en gammel skole. Da bogsamlingen i 1928 blev reorganiseret befandt den sig i en lille stue i forsamlingshuset. Den blev så flyttet til en 1. sal på den nye kommuneskole. I 1940 fik biblioteket tilladelse til også at benytte en skolestue i gulvetagen, hvilket gav tiltrængt mere reolplads. Bibliotekssamlingen udbyggedes gradvist. En kort periode befandt biblioteket sig i det forhenværende kommunekontor, men i 1981 flyttede de ind i nyistandsatte lokaler, der var en del af den store skolebygning, som en tid havde været tekstil fabrik, men som altså nu igen tog imod biblioteket.

Den eneste afbrydelse i den ca. 150 år lange biblioteksvirksomhed, var under 2. verdenskrig hvor tyskerne havde indkvarteret russiske krigsfanger på skolen og anvendte biblioteket som kontor. Bøgerne led ingen overlast; kun et tykt lag støv havde lagt sig over det hele.

Biblioteket fremtræder som et ét rums bibliotek; et stort rektangulært lokale med blankt bøgeparket og højt til loftet. Det "højt til loftet" skyldes at de for ikke så længe siden fik nedtaget et lag loftsplader der dryssede gevaldigt. Det har hjulpet meget på indeklimaet. De ansatte blev syge af at være på arbejdet en hel dag. Loftet er ikke så kønt nu, idet en del rør og ledninger blev frilagt, men heller det end allergiske reaktioner.

 

 

Reoler og bogkasser er opstillet på en måde, så der fremkommer mange rum og nicher. Lidt labyrintagtigt når man ikke kender biblioteket, men meget hyggeligt, og jeg fandt da hvad jeg søgte efter.

 

Kunsten i biblioteket.

Den ene ende af biblioteksrummet er indrettet til galleri med skiftende udstillinger, hvorfra biblioteket køber kunst hver gang der udstilles. Den udstilling der kan ses på nedenstående billede er med kunstneren Carsten Krogstrup fra Nykøbing F. Den hessian som går igen i det meste af biblioteket, ses tydeligt her. Men det ser da harmonisk ud. Jeg ved ikke om det kun er når hessian sættes op imod brune og røde reoler, at det ser træt og 70'er agtigt ud?

 

 

I forbindelse med indretningen i 1981, fik biblioteket udsmykket den brede mellemgang der går fra indgangspartiet med foyeren og ned til bibliotekslokalet. Udsmykningen blev udført af den lokale kunstner Peer Bruun, som har sat sit præg på flere biblioteker i amtet, bl.a. Rødbyhavn, hvor han har farvesat et elevatortårn. Kunstneren kalder det selv "Rumudsmykning". Den betegnelse har forhindret, at biblioteket har kunnet udsmykke eller ophænge billeder i resten af rummet. En opslagstavle har dog fået lov at passere.

 

Rum-udsmykning af Peer Bruun

 

Bibliotek og kulturhus råder over en dejlig sal. Denne og andre mødelokaler bliver brugt mere end 1000 gange årligt, så det må siges at være et vaskeægte kulturcentrum der her er tale om. I foyeren der deles af bibliotek og kulturhus findes avislæsesal som er åben udenfor bibliotekets åbningstider og som benyttes flittigt.

  

 

 

 

 

 

Guldborgsund Bibliotekerne
Nørre Alslev Bibliotek,
Helene Strangesvej 1, 
Nørre Alslev. 

  • Ombygget 1980 - Vesterkjær Petersen.
  • Forhenværende skole og fabrikshal.
  • Bibliotek og kulturhus i ét.
  • Kunstnerisk udsmykket.


    Klik på logo for at besøge bibliotekets hjemmeside