Folkebibliotekerne.

Bygningerne og de kunstneriske udsmykninger.
 


Af Lone Lambert Jensen og Thomas LaulundStart side
Up
Allerød Bibliotek
Ballerup bibliotek
Birkerød Bibliotek
Christianshavns bibliotek
Dragør bibliotek
Espergærde bibliotek
Farum bibliotek
Frederiksberg bibliotek
Frederikssund bibliotek
Frederiksværk bibliotek
Gentofte Hovedbibliotek
Gladsaxe Hovedbibliotek
Greve bibliotek
Helsinge bibliotek
Helsingør bibliotek
Herlev bibliotek
Hillerød bibliotek
Hjortespring bibliotek
Hørsholm bibliotek
Hvidovre bibliotek
Kastrupgaard bibliotek
KKB, Hovedbiblioteket
Lyngby, Stadsbiblioteket
Næstved bibliotek
Nørre Alslev bibliotek
Præstø bibliotek
Roskilde bibliotek
Rødovre Kommunebibliotek
Skibby bibliotek
Slangerup bibliotek
Tårnby bibliotek
Valby bibliotek
Vallø bibliotek
Vanløse bibliotek
Værløse bibliotek
Ølstykke bibliotek 

Gribskov Kommunes Biblioteker
Helsinge bibliotek.

 

  

Kulturhuset som biblioteket er en del af, er indrettet i en tidligere skole. De tidligste af skolebygningerne er fra starten af dette århundrede, bygget i røde mursten. Store solide bygninger med højt til loftet og flotte høje hvælvede vinduer, der leder tankerne hen på flere andelsmejerier fra samme tid. De senere tilkomne bygninger er ligeledes i røde sten, men har hver deres byggestil; formentlig tro mod hver deres tid.

I 1989 indrettedes en del af skolen til kulturcenter hvori biblioteket fik til huse. Foruden biblioteket huser kulturcenteret lokaler til folkeoplysningen, en datastue, mødelokaler og legetek. Den bygning der er med i billedet foroven, huser IKKE biblioteket. Med billedet handler også primært om skulpturen.

 

 

Ombygningen og indretningen blev foretaget af arkitekt Karl Henning Sørensen. Det er også ham, der har designet skiltningen i biblioteket og foretaget farvevalg. De bærende søjler, lilla med hvid skrift er en del af skiltningen. Resten af skiltningen er mere traditionel; metalskilte enten hængende ned fra loftet eller fastgjort på væggen. På disse er farverne lilla med hvid skrift eller hvid med lilla skrift. Udover den lilla farve, der er anvendt til skiltning, har arkitekten brugt en lysere, mere rød lilla bl.a. til nogle pyramide-lignende udstillingsbogreoler.

 

 

Personalet på biblioteket er i tvivl om hvor godt skiltningen virker, men har ikke haft mulighed for at fravige den på grund af en klausul i kontrakten med arkitekten.

Kunsten i biblioteket.

Et billede er  permanent ophængt, nemlig "Regnhavet" fra 1969 af Lars Åkirke. (herunder)

Lars Åkirke  er lidt lokal, idet han bor i Tibirke. Han er inspireret af Cobra-gruppen, som han kom i familie med, da han giftede sig med Vibeke Alfeldt, datter af Else Alfeldt og Carl-Henning Pedersen. I sine billeder maler Lars Åkirke over et poetisk kosmos, som strækker sig fra jordens dybeste kilder til himmelhvælvets fjerneste stjerner.

 

 

På græsplænen i pladsen foran indgangen til kulturhuset dominerer "Herkules", en skulptur af Egon Fischer.(øverst)

Skulpturen er stor, tung og solid at se på. Samtidig har den en lethed som et stykke plasticlegetøj; måske på grund af de glade farver og de bløde organiske former.

Egon Fischer er autodidakt billedkunstner og skulptør. Arbejder mest med bemalet jern, som han anvender i non-figurative formforløb, der udstråler humor og livskraft. Se også artiklen om Birkerød Bibliotek.

På samme plads findes også en skulptur af Agnethe Jørgensen.

I voksenudlånet hænger tre oliemalerier af Viggo Bentzon, lokal nulevende kunstner. De er i dejlige friske farver; mest grønne, blå og gule nuancer. Det ene hedder "Skovmotiv" og er en gave fra en lokal bank. De to andre, mindre og kvadratiske, hedder "Haven" og "Aftenhimmel".

I foyeren til biblioteket er indrettet avislæsesal. Den fungerer samtidig som galleri for skiftende kunstudstillinger, hovedsagelig med lokale kunstnere.

 

  

 

 

 

Gribskov Kommunes Biblioteker
Helsinge Bibliotek
Skolegade 43
3200 Helsinge
 
Tlf:  7249 6006

 

  • Byggeår: 1989
  • Arkitekt:Karl Henning Sørensen
  • Indrettet i eksisterende byggeri.
  • Tidligere skole.
  • Permanent ophængt kunstKlik på logo for at besøge bibliotekets hjemmeside