Folkebibliotekerne.

Bygningerne og de kunstneriske udsmykninger.
 


Af Lone Lambert Jensen og Thomas LaulundStart side
Up
Allerød Bibliotek
Ballerup bibliotek
Birkerød Bibliotek
Christianshavns bibliotek
Dragør bibliotek
Espergærde bibliotek
Farum bibliotek
Frederiksberg bibliotek
Frederikssund bibliotek
Frederiksværk bibliotek
Gentofte Hovedbibliotek
Gladsaxe Hovedbibliotek
Greve bibliotek
Helsinge bibliotek
Helsingør bibliotek
Herlev bibliotek
Hillerød bibliotek
Hjortespring bibliotek
Hørsholm bibliotek
Hvidovre bibliotek
Kastrupgaard bibliotek
KKB, Hovedbiblioteket
Lyngby, Stadsbiblioteket
Næstved bibliotek
Nørre Alslev bibliotek
Præstø bibliotek
Roskilde bibliotek
Rødovre Kommunebibliotek
Skibby bibliotek
Slangerup bibliotek
Tårnby bibliotek
Valby bibliotek
Vallø bibliotek
Vanløse bibliotek
Værløse bibliotek
Ølstykke bibliotek 

 

Frederiksværk bibliotek.

Frederiksværk-Hundested Bibliotekerne


 

 

 

Frederiksværk bibliotek er opført til biblioteksformål. Det ligger flot placeret for enden af en bred brolagt gade, der i bogstaveligste forstand ender direkte i biblioteket. 

Grunden på 50.000 m2 købte kommunen i 1971 og i 1979 udbød kommunen konkurrence om byggeriet, herunder udvidelse af rådhus, bygning af nyt hovedbibliotek og fælles mødelokaler. I 1980 vandt Kjær & Richter konkurrencen, desværre blev rådhusudvidelse og fælles mødelokaler ikke til noget.

Selve bygningen er holdt i gule mursten, indrammet med masser af hvidt i form af de bærende betonkonstruktioner, samt visse partier af vindues facaderne, som i midten er fyldt ud af hvide flader.

 

 

Dette er sikkert for at minimere sollyset. I alt giver det en meget rolig, smuk og harmonisk virkning, som passer ind i omgivelserne, som er en købstad med gamle huse.

Prikken over i´et er kontrasten, som det røde tegltag giver. Endelig har man bibeholdt en traditionel, men moderat rejsning af tagene, som er udformet som enkelte huse.

 

 

Det er et traditionelt byggeri i sen 80´ernes byggestil med gule, hvide flader og glas og tegl holdt i en - formodentlig - bevidst klassisk stil, som ikke skiller sig ud eller spiller op til det omkringliggende byområde.

 Indgangen er, som vist øverst på siden, lidt byport-agtig og gør med den gennemgående glasvæg, indgangsporten lys og meget imødekommende.

 

 

I entréen ind til biblioteket kan man se, at der er en første sal over udlåns området i form af et vindue op til kontorerne, der er placeret her. Inden for ligger skranken placeret til venstre. Til højre er der et stort åbent område ned mod voksen biblioteket. På vejen ned ligger til højre læsesalsafsnittet. Dette område giver en fornemmelse af masser af plads. Ligefrem for skranken ligger børnebiblioteket.

Kunsten i biblioteket

Kunst eller egentlig udsmykning , er der ikke meget af her i Frederiksværk. En stor del af væggene er af glas, de resterende hvide vægge og selve loftet står egentlig så rene og pæne i sig selv, at der ikke absolut er brug for det.

 

 

Loftet f.eks. er brudt af et mønster af små symmetrisk skårede streger, samlet i en firkant. Firkant afløses af firkant i en lang linie op mod tagryggen og løber parallelt med en identisk linie ved siden af. Dette skaber et behageligt "liv" i loftet.

 

 

På en af de få hvide langvægge, som man har til rådighed, bliver der ophængt skiftende kunstudstillinger.

  

 

 

 

 

Frederiksværk bibliotek
Torvet 41
3300 Frederiksværk
Tlf 4778 4100
Fax 4778 4097


 

  • Byggeår: 1989-90
  • Arkitekter:Kjær & Richter
  • Opført til biblioteksformål.

 

Klik på logo for at besøge bibliotekets hjemmeside