Folkebibliotekerne.

Bygningerne og de kunstneriske udsmykninger.
 


Af Lone Lambert Jensen og Thomas LaulundStart side
Up
Allerød Bibliotek
Ballerup bibliotek
Birkerød Bibliotek
Christianshavns bibliotek
Dragør bibliotek
Espergærde bibliotek
Farum bibliotek
Frederiksberg bibliotek
Frederikssund bibliotek
Frederiksværk bibliotek
Gentofte Hovedbibliotek
Gladsaxe Hovedbibliotek
Greve bibliotek
Helsinge bibliotek
Helsingør bibliotek
Herlev bibliotek
Hillerød bibliotek
Hjortespring bibliotek
Hørsholm bibliotek
Hvidovre bibliotek
Kastrupgaard bibliotek
KKB, Hovedbiblioteket
Lyngby, Stadsbiblioteket
Næstved bibliotek
Nørre Alslev bibliotek
Præstø bibliotek
Roskilde bibliotek
Rødovre Kommunebibliotek
Skibby bibliotek
Slangerup bibliotek
Tårnby bibliotek
Valby bibliotek
Vallø bibliotek
Vanløse bibliotek
Værløse bibliotek
Ølstykke bibliotek

 

 

  

 

Frederikssund Bibliotek.

 

 

 
Frederikssund bibliotek er centralt placeret midt i byen. Det har til huse i en stor rød murstens ejendom på byens hovedstrøg. Huset er temmelig anonymt og ligner mest af alt en ældre beboelsesejendom. Det er dog også til denne funktion, det oprindeligt er opført. Tidligere var der lejligheder af ca. 200-250 m2 størrelse, hovedsageligt brugt til liberalt erhverv, såsom advokat kontor, og tandlæge. 

Indgangen er gennem ejendommens port, hvori en dør til højre fører op til biblioteket. Går man videre gennem porten, som er åben for færdsel fra begge sider af ejendommen, kommer man ud til den åbne gård, hvor biblioteket for øvrigt har placeret et nærmagasin i kælderen. Dette afstedkommer en del upraktisk renderi. Selve biblioteket ligger på første sal.

 

Kunsten i biblioteket

Trappen er udnyttet på en sjov og opfindsom måde. Her er malet alle de gode og fortrolige kendinge. Man følges med Tintin, Terry og Asterix op af trappen. På en af repos’erne møder man Alfons Åberg, Garfield, med den meget naive hund, Futte. Steen og Stoffer benytter oversiden af vinduesrammen til at slappe af på. På 1. sal ligger voksen biblioteket i de rum, der vender ud mod hovedgaden. Her er tæt pakket, og for den førstegangs besøgende virker det næsten rodet og uoverskueligt. Pga. de mindre rum er der en næsten bogstueagtig stemning med mange små nicher og kroge.

 

 

På trods af disse forhold er det disponeret godt med en god skiltning, et must under disse forhold.

Biblioteket på 1. sal breder sig til begge sider af skranken, til højre ender det sidste rum i læsesalen.

Til venstre forsvinder man i flere på hinanden følgende rum for til sidst at ende i et rum indeholdende folkeminder, geografi-rejser, naturfag, virksomhedsledelse til medicin, i dette rum er der lavet en collage, der som en bord løber rundt langs væggen med en masse gamle Frederikssund billeder. Igen et sjovt og hittepåsomt indslag i rummet der indeholder folkeminder.

Det er dog i børne biblioteket de fleste dekorationer og væg udsmykninger er placeret

 

 

Børne biblioteket kommer man til ved at forlade voksen afdelingen og fortsætte op af trappen til 2. sal.

Her er mange farver. Selve rumfordelingen er stort set den samme som nedenunder. Rummene breder sig til begge sider af skranken indenfor døren, men her er i modsætning til voksen biblioteket noget mere væg plads at boltre sig på.

På endevæggen i forbindelse med en herlig læseplads med en meget let og elegant læsebænk er der afbilledet et flot drage. I øvrigt er kunstneren til en del af disse udsmykninger pedellen/betjenten som er uddannet dekoratør.

 

 

I småbørnsafdelingen er små lave reoler bygget op af små modulkasser - det skaber et godt brugervenligt rum for de små størrelser. Til venstre for dette rum er der et mindre for de helt små med et meget flot billedetæppe med en eventyrlig drage, bærende en lille pige. En særligt flot udsmykning er to billeder, som er malet på en metalplade, ophængt lige inden for døren til rummet for de mindre børn. Billedet  med rim og remser er det ene af de to billeder.

 

 

 

 

 
 

 

 

Frederikssund Bibliotek
Jernbanegade 24
3600 Frederikssund

tlf.  47 31 25 25
fax. 47 35 01 48


 

  • Byggeår: 1937-38
  • Arkitekter:Ukendt
  • Indrettet i eksisterende byggeri.
  • Kunstnerisk udsmykket.

 

Klik på logo for at besøge bibliotekets hjemmeside